Mutfak

Sağlıklı yılbaşı tabağı nasıl olmalı?

Yılın son gününü keyifli geçirirken, yeni yıla hem keyifli hem de sağlıklı başlangıç yapmak için öneriler

Sağlıklı yılbaşı tabağı nasıl olmalı?

 Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Yiğit, yeni yıla hem keyifli hem de sağlıklı bir başlangıç yapmak için önerilerde bulundu.

Yılbaşı tabağında neler olmalı?

Yılın son gününü sevdiklerimizle en keyifli aktiviteleri yaparak en sevdiğimiz yiyecekleri  yiyeterek geçirmek birçoğumuzun ortak arzuları arasında. 

Öncelikle yılbaşı gecesi yemek süresi normalden uzun olacağı için yemekleri yavaş ve iyi çiğneyerek yemelisiniz. Yılbaşı menünüzde tabağınızın yarısını yeşil sebzelere/zeytinyağlılara, diğer yarısını, protein ve karbonhidratlara ayırabilirsiniz. Hindi eti gibi az yağlı beyaz etler oldukça uygun olacaktır.

Yemekten en az 20 dakika önce 2 bardak su

Yılbaşı gecesi fazla yeme endişesi olabilir. Eğer fazla yemek konusunda endişeleriniz var ise, yemeğe başlamadan önce 2 bardak su içmeniz stresinizi azaltacaktır. Veya az yağlı bir sebze çorbası içmek de uygundur.

Yılbaşı gecesinde çoğunlukla karbonhidratlı besinlerin olabilir. Tatlılar da masamızda bulunacağından bu besinleri yerken tadım porsiyonlarında yani olabildiğince küçük miktarlarda tabağınıza almakta fayda var. Yemek sonrası hazımsızlık şikayetleri çekmemek için yemeklerinizde kimyon kullanabilir veya masanızda 1 bardak zencefilli su bulundurabilirsiniz.

Yılbaşı gecesi atıştırmalıkları için sağlıklı seçenekler

Yılbaşı gecesi, tatlılar ve atıştırmalıklar da sofralardaki gözde lezzetler arasında yer alır. Ancak tatlılar, atıştırmalıklar kaçınılması zor olan besinler arasındadır. Peki bu akşamı atıştırmalıklarla nasıl sağlıklı hale getirebiliriz?

Meyveli ve sütlü tatlılar bu akşam için önerebileceğim sağlıklı seçenekler arasında. Üzeri ceviz ile süslenmiş bal kabağı tatlısı, hurma/kayısı gibi kuru meyveler kullanılarak yapılan meyve topları bu gece için hem görsel olarak hem de tatlı ihtiyacını karşılamak için ideal. Lor peyniri, labne, zeytinyağı ve çörek otu gibi baharatlar kullanılarak yapılan peynir topları tatlı sonrası tuzlu atıştırmalık ihtiyacına iyi gelecektir.”

Mevsim meyveleri kullanılarak süslenen tabaklar çok daha sağlıklı

Yılbaşı gecesinde paketli tuzlu atıştırmalıklar ve cipslerin de oldukça ilgi çekici. Bu noktada evde az yağ ve tuz ile yapılan patlamış mısırlar, tuzsuz fındık, ceviz, badem gibi kuruyemişler ve mevsim meyveleri kullanılarak süslenen tabaklar çok daha sağlıklı olacaktır.”

Mayalı içecek miktarını sınırlayın

Yılbaşı gecesinde özellikle mayalı içecekleri içme durumunda kan şekeri düşüklüğü yani hipoglisemi durumu yaşamamak için  mayalı içecek miktarını sınırlamak ve yanlarında sağlıklı atıştırmalıklar yemek faydalı olacaktır.

Yorumlar